zondag 12 juli 2015

Een nieuwe schepping

Deze keer schrijf ik een korte overdenking over de overgang van ons oude leven naar een nieuw leven voor God. De volgende tekst is daarin een favoriet van veel christenen: 2 Kor 5:14-21 "Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen."

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat de gevolgen van je oude leven na je bekering of opnieuw uitgesproken toewijding direct voorbij zijn. Wij zijn een nieuwe schepping en God geeft je een nieuw hart, wast je schoon en (her)vult je met Zijn Geest, toch?

Lees de context in 2 Kor 5. We zijn verzoend met God door het offer van Jezus. Daarom zijn we een nieuwe schepping. Zowel voor als na vers 17 wordt beschreven hoe wij door Jezus met God verzoend zijn. Het oude (een leven door zonde van God gescheiden) is voorbij, het nieuwe (rechtvaardig voor God kunnen worden) is gekomen.

Jazeker, God geeft ons een nieuw hart, maar oude gedachtenpatronen, verslavingen, gewoontes etc. zijn vaak nog aanwezig. God geeft ons kracht dit te doorbreken, maar het is ónze taak als mens hieraan te werken. 

Lees Ef 4:17-29 eens door.

"Door Jezus wordt duidelijk dat u
  1. uw vroegere levenswandel moet opgeven en de oude mens, die te gronde gaat aan bedrieglijke begeerten, moet afleggen,
  2. dat uw geest en uw denken voortdurend vernieuwd moeten worden
  3. en dat u de nieuwe mens moet aantrekken, die naar Gods wil geschapen is in waarachtige rechtvaardigheid en heiligheid."
Dit is een praktisch 1-2-3-tje: stop met je verkeerde dingen, vernieuw je denken, leef je nieuwe identiteit uit. Of om een simpel voorbeeld te gebruiken: Trek je vieze kleren uit, stap onder een verfrissende douche en trek schone kleren aan.

Dit is een proces waarvan ik alle drie de stappen tegelijk dagelijks probeer te volgen. Het kost inspanning en discipline! Een boodschap voor menig charismagisch christen: Zelden gebeurt het dat slechte gewoontes in één gebed direct verbroken worden. Zijn we bereid onze energie te stoppen in reiniging en heiliging van ons eigen leven? We lezen in 1 Tim 4 "Oefening van het lichaam heeft wel enig nut, maar het nut van een godsvruchtig leven is grenzeloos" en eind 1 Kor 9 over Paulus' vastberadenheid zichzelf te trainen in zelfbeheersing als een bokser die zichzelf bont en blauw slaat*. Zo geven nog veel meer teksten aan dat voortdurende inspanning van onze kant verwacht wordt.

Regelmatig blijkt echter dat de combinatie van gebed en discipline en gedachtenvernieuwing de oude wonden niet heelt of de oude patronen niet doorbreekt. Mogelijk kost het proces meer tijd, maar als de problematiek heftig is, is het zeker een goed idee professionele christelijke hulpverlening in te schakelen. Niet-professioneel pastoraat moet wijs zijn en leren wanneer dit noodzakelijk is. Het is geen gebrek aan geloof om de realiteit te onderkennen dat pastoraat en gebed, eigen inzet, en professionele hulp soms alle drie ingezet moeten worden.

Waar we ook staan in onze geloofswandel, het 1-2-3-tje van Efeze 4 is altijd relevant. We zijn nooit volledig uitontwikkeld. Het belangrijkste is dat we blijven groeien en niet willen blijven hangen op het huidige niveau omdat dat comfortabel voelt. God geeft geen prioriteit aan ons comfort.
Ik daag u uit u dagelijks in te spannen voor deze drie punten!

Ter afsluiting citeer ik graag een stukje songtekst: I won't be satisfied or content with where I am... I'll forever be chasing after You!


* "Ik hard mezelf" volgens NBV. Mogelijke vertaling van de Griekse uitdrukking is jezelf bont en blauw slaan.

Verder artikelen worden geplaatst op mijn website In Goede Grond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefde voor je naaste als jezelf (Liefde deel 3/4)

We zijn deze serie over liefde begonnen (link) met het opbouwen van een definitie. Hierin stelden we dat liefde is...:  "Ik kies te do...